Ние, нашия свят не може без нея.Тя е навсякъде около и вътре в нас. Кой е това? Това е водата.Без храна човек може да преживее до 50 дни, но без вода максимум 3 – 5дни.
Нашето тяло се състои от над 70% вода. Тя е разпределена в различно процентно съотношение в различните органи и тъкани: мозък – 85%, черен дроб – 85%, бъбреци – 75%, кости – 22%, Мускули – 75%, кръв – 95% и т. н. Обезводняването се явява основна причина за развитието на почти всички видове болести. Когато човек е здрав то всички негови органи и системи функционират нормално и перфектно вършат своите работа. Това обаче е абсолютно невъзможно при недостиг на вода. Тогава се нарушават обменните процеси /метаболизма/ на клетките,те се затлачват с отпадни продукти/токсини/ и човек в крайна сметка се разболява.
Ще кажете добре , ще пием вода и всичко ще бъде наред.Но дали е точно така? Оказва се ,че не е. Важно е не само да пием нужното ни количество вода, но тя трябва да и с нужното качество. За да бъде усвоена от организма водата, която пием трябва да отговаря и на определени физико-химически показатели. Тези показатели са 12 на брой. Ще кажем по няколко думи за всеки от тях:
-pH –показател за това дали дадена течност е с алкална или кисела реакция. Неутралната стойност е 7. Когато дадена течност е с pH <7,то тя е с киселинен характер, а когато е с pH>7 е с алкален/основен/ характер. Нормално е в организма ни като цяло течностите да са с леко алкален характер/например-кръвта е с pH 7,35-7.42; слюнка-7,4; лимфа-7,5; чревно съдържние-7,4,на урина и стомашен сок-5,5/. Да видим сега какво е pH на някои от най-употребяваните от нас напитки: сладка газирана вода-3,16; сок в опаковка „Tetrapack”/т.н „натурален сок”/-3,92; черен чай-4,26; черно кафе-5,58; чешмяна вода-5,5; сурово прясно мляко-6,19; сок от пшенични кълнове/свеж до 20 минути след изцеждането/-7,46.
– ОВП –ОКИСЛИТЕЛНО-ВЪЗСТАНОВИТЕЛЕН ПОТЕНЦИАЛ или още наречен ОКСИ-РЕДУКЦИОНЕН ПОТЕНЦИАЛ. Той се измерва в миливолти/мв/. В човешкия организъм ОВП е с отрицателна стойност от – 100мв до – 200мв. Колкото стойността му е по-ниска, толкова даден организъм е по-добре запасен за справяне с оксидантните процеси дължащи се на свободните радикали.Този параметър показва съотношението на отрицателно заредените водородни йони към положително заредените кислородни йони в течностите. Тъй като, отрицателно зареденият водороден йон има свободен електрон на най-външната си орбита, то той лесно се свързва с положително зареденият кислороден йон комуто не достига един електрон. По този начин се получава атом кислород, който вече е стабилен и се предотвратява възможността този положително зареден йон да атакува здрава клетка , като тя може да мутира в болна,включително и ракова. Т.н. „свободни радикали” се образуват в организма при неговата жизнена дейност, приемат се с храните,въздуха,напитките, радиационното и електромагнитно облъчване на което сме подложени постоянно.Освен кислорода такива се явяват хлора/хлорираната вода / и ред други химически елементи и добавки в храните.
При измерване на ОВП на чешмяната вода в София се получиха стойности > +144мв. Замерването на бутилираните минерални води показа дори още по-високи положителни стойности,т.е. всичките тези води са ЕНЕРГЕТИЧНО МЪРТВИ.
ОВП показва какво количество електрони може да отдаде водата за да неутрализира свободните радикали. Водата с +ОВП отнема енергия от нас. Тя ни прави уморени, вяли, без желание за нищо,без „живец”и обратно, водата с –ОВП ни дава енергия, желание за жувот, струва ни се, че ще литнем и нищо не може да ни се опре.
-ТВЪРДОСТ – показва наличието на соли на калций, магнезий, сяра и др. Основни са кал-
циевите соли. Твърдата вода денатурира/унищожава/ мазнините.
– МИНЕРАЛИЗАЦИЯ – това е количествена характеристика на твърдостта. Показва съдържащите се във водата минерали.
– ТЕМПЕРАТУРА – при повишаване на температурата с 10 градуса, от 2 до 3 пъти се ускорява обмяната на веществата в живия организъм и се намалява разтворимостта на газовете. Многократно нараства активния пренос на елементи и на тяхното взаимодействие.
ПОВЪРХНОСТНО НАПРЕЖЕНИЕ /ПН/– показва течливоста на водата и е показател за силите на сцепление между молекулите. Измерва се в единици дин/кв.см.. Например чешмяната вода е със стоиност от 73 дин/кв.см., но течностите в организма са- 43дин/кв.см. Колкото по-голяма е стойноста на ПН ,толкова водата е по-бавно течлива, съответно течностите в организма също-кръвта е по-гъста и трудно се движи по капилярите,по-трудно се разнасят хранителните вещества до клетките, по-трудно се преодолява клетъчната мембрана и като резултат по-трудно се извършва очистването на клетките от отпадните вещества на тяхната жизнена дейност т.н. „шлаки” и токсини. Получават се състояния известни под името „застойни процеси” в различни тъкани и органи/мускули, бъбреци/ ,които са предвестници на ред тежки заболявяния.
БИОЛОГИЧЕСКА и ЕКОЛОГИЧЕСКА чистота – включва три големи групи;
БЕЗ ВИРУСИ и БАКТЕРИИ
БЕЗ ГЪБИЧКИ
БЕЗ ПАРАЗИТИ и ПЪРВАЦИ
ХИМИЧЕСКА чистота-БЕЗ СОЛИ на ТЕЖКИ МЕТАЛИ; НИТРАТИ; НИТРИТИ; ПЕСТИЦИДИ; ХЛОР; ИНСЕКТИЦИДИ
СТРУКТУРА НА ВОДАТА – водата се състои от отделни молекули и от големи съединения от молекули т.н. „клъстери” включващи до 920 бр. молекули.
– ЕНЕРГОИНФОРМАЦИОННО СВОЙСТВО – ПАМЕТ на водата. Трябва да има колкото се може по-малко отрицателна информация в паметта на водата.
От така изложените до тук показатели става ясно, че водата която трябва да пием за да сме здрави и водата която пием ежедневно доста се различават,но не в полза на тази,която пием.
И все пак има ли изход от ситуацията? –Да, има. Много учени по света работят в посока Пречистване на водата. Има създадени различни методи, както за бактериална така и за химическа очистка чрез различни филтри,мембрани и т. н., кои от кои по добри и надеждни. Всеки от тях се е специализирал в отделна област било то химическа или биологична очистка , но никой от тях не покрива всичките 12 показателя напълно. За последните два от тях СТРУКТУРАТА и ПАМЕТТА почти не се повдига въпрос. По тези въпроси има разработки с уникални качества. В тях се крие бъдещето на човечеството. Те са пътя на оцеляването му в задаващата се световна катастрофа от
недостига на качествена питейна вода. Тези устройства в комбинация с другите методи гарантират получаването на вода отговаряща на всичките 12 по-горе изброени показатели т. е. на „оживена вода”. Кои са тези устройства и методи и как можем да ги използваме за да подобрим и запазим своето здраве ще разкажем само на наистина заинтересованите от проблемите на водата.
Петър Савов
За допълнителна информация и поръчки КЛИКНИ ТУК