В световната наука се появи нова дисциплина с официалното название филематология (philematology).

Новото направление ще изучава фундаменталните физиологически, психологически и други особености на целувката, съобщи Би Би Си, цитирана от в "Сега".
Официалното признаване на филематология за наука е станало на конгреса на Американската асоциация за прогрес в науката. Учените вече много пъти са правили изследвания в рамките на филематологията. В частност е било установено, че романтичната целувка активизира дейността на редица хормони. Доказано е, че в кръвта на целуващите се намалява нивото на кортизола, предизвикващ стрес, увеличава се концентрацията на окситоцина - на “хормона на доверието“ или “хормона на любовта“. Освен това целувката помага за отслабването. Специалистите са изчислили, че 2-минутната страстна целувка спомага за изгарянето на до 2 калории. Да не говорим, че целувките развиват белите дробове, заглаждат бръчките, добра профилактика са срещу кариеса.

На 6 юли се чества Световният ден на целувката. Празникът е измислен във Великобритания и по-късно е утвърден от ООН. На този ден в много страни се провеждат различни конкурси, хиляди хора излизат на главните улици на градовете, за да участват в масови целувки. Един от рекордите по целуване е поставен от Алфред Волфрам от Ню Бриджстоун през 1990 г. - за 8 часа той успял да дари с въпросния знак на внимание 8001 жени.
Рекордът за най-бърза целувка е на представителка на нежния пол - Барбара Аугустин за 3 часа е успяла да се целуне със 76 мъже. През 1980 г. японска двойка е поставила рекорд по продължителност на целувка във вода - 2 минути и 18 секунди. На сушата целувката, вписана в Книгата на рекордите на Гинес, е продължила 17 дни и 9 часа.
Междувременно администрацията на училище в графство Съмърсет, Великобритания, забрани целувките, предаде РБК, цитирана от Дарик. “Ако учениците бъдат хванати да се целуват бурно, ги очаква наказание“, обяви директорът Крис Ричардсън и допълни, че въпреки напредничавите възгледи неговото училище ще се придържа към “традиционните ценности“. Общо в училището се обучават около 1200 ученици. Родителите на някои от тях вече изразиха недоволството си от забраната, тъй като според тях “целувките са неотменима част от живота на младите".

От News.dir.bg

Форма за запитване за частни лица

Форма за запитване за фирми

Абонамент за бюлетин

Програма ОМНИУМ

Програма „Омниум“ е програма за презентация и избор на хранителни добавки и натурална козметика.

Форми на обучение

Контакти

bgelea@gmail.com

+359 877 646 506

Skype: ctowisdom