Американски учени откриха, че генетична промяна на клетките спира биологичния часовник и забавя стареенето, предаде Би Би Си. Специалистите от университета "Йешива" в Ню Йорк съобщават в сп. "Нейчър медисин", че нормален процес, който пречиства дефектни протеини в клетките, позволява на черния дроб у стари геннопроменени мишки да работи така добре, както у по-младите животни.

Според учените това коригиране на протеините един ден може да помогне на хора с прогресивни мозъчни заболявания като болестта на Паркинсон и Алцхаймер. Д-р Ана Мария-Куерво обяснява, че клетъчните протеини често имат много кратък пълноценен живот, защото системата, която трябва незабавно да ги почиства и рециклира, с времето става неефективна.

В резултат отслабва функцията на главни органи като сърце, черен дроб и мозък, които водят до болести на старостта. Д-р Куерво е създала мишка с две генетични модификации. Когато е активирана, едната увеличава броя на специфични клетъчни рецептори, свързани със системата, която рециклира дефектните протеини.

Втората модификация позволява да се задейства първата чрез проста промяна на начина на хранене. Изследователката е работила с 6-месечни мишки. Това е възрастта, на която системата за рециклиране на протеините при мишките започва да става по-неефективна.

Когато впоследствие чернодробната дейност на стари (двегодишни) мишки е била изследвана, тя е била същата и дори по-добра, отколкото у млади гризачи. Откритието показва, че е възможно да се коригират дефектните протеини, натрупали се в човешкото тяло с годините. Това ще позволи старите хора да бъдат по-дълго време здрави.

От БТА

Форма за запитване за частни лица

Форма за запитване за фирми

Абонамент за бюлетин

Програма ОМНИУМ

Програма „Омниум“ е програма за презентация и избор на хранителни добавки и натурална козметика.

Форми на обучение

Контакти

bgelea@gmail.com

+359 877 646 506

Skype: ctowisdom