Около 250 хил. жени и 120 хил. мъже са болни от остеопороза у нас. Застрашени от заболяването са 800 хил. души, които имат по-ниска костна плътност.

В ранните стадии на остеопорозата болните могат да получат помощ от гинеколози, от ендокринолози и ревматолози, а при счупване - от ортопеди.

Остеопорозата е добила епидемиологични размери в световен мащаб след 80-те години на миналия век, което е свързано с процеса на урбанизация и промяната на начина на живот на хората. По данни на Световната здравна организация остеопорозата е третото по значимост заболяване след сърдечно-съдовите и раковите болести в света. Причина за изтъняването на костите е липсата на физическо натоварване, на високо преработените храни, алкохола и тютюнопушенето.

Заболяването на "чупливите кости" е характерно за възрастните хора. То се развива след 50-годишна възраст - след менопаузата при жените и андропаузата при мъжете. Остеопорозата се изявява със счупвания след 70-годишна възраст.

Личните лекари у нас са запознати добре със симптомите на заболяването, но те не разполагат с време да информират пациентите си за превенцията от остеопороза.

 

От News.dir.bg

Форма за запитване за частни лица

Форма за запитване за фирми

Абонамент за бюлетин

Програма ОМНИУМ

Програма „Омниум“ е програма за презентация и избор на хранителни добавки и натурална козметика.

Форми на обучение

Контакти

bgelea@gmail.com

+359 877 646 506

Skype: ctowisdom