Час след час или кое време е най-подходящо

Кое време е най-подходящо за отговорни и трудни дейности, кога понасяме много трудно болката, кога е препоръчително да се храним, кога да почиваме? Всичко това определя вътрешният ни часовник, заложен в нас от природата. Независимо от плановете ни за деня, организмът ни живее със своя собствен ритъм.

01:00 По това време повечето от нас вече трети час спят. Сега настъпва леката фаза на съня, по време на която е много лесно да събудим спящия човек. А тялото ни през този период най-силно от всичко реагира на болка.

Херпесът: 9 чести заблуди

Херпесът е особено разпространено заболяване и много хора не му отдават особено значение. Оказва се обаче, че малко са тези, които са наясно какво точно представлява.

За повечето хора херпесът е досадна рана, която се появява на устните и след известно време отшумява. Това заболяване обаче може да засегне на практика всеки орган

Проявите на херпеса се увеличават особено през т.нар. междинни годишни времена - есента и пролетта. От медицинска гледна точка това е обяснимо явление, но се оказва, че средностатистическият пациент не знае достатъчно за херпеса.

Стресът е основна причина за здравословните проблеми

Днес все по-разпространено става схващането, човешкият организъм да се разглежда и съответно лекува като едно цяло. Все по-често специалистите търсят първопричината за едно или друго състояние отвъд стандартните симптоми. Дори целулитът и наднорменото тегло все по-рядко се възприема като частен проблем, а се свързва с неправилния баланс на веществата в организма и с нездравословния начина на живот.

Седем мита за пушенето

Хората пушат от векове. Но все още отказват да приемат истината за употребяваната от тях отрова. По този начин между поколенията се предават митове за пушенето.

Мит 1. Най-вредното в цигарите е никотинът.

Това, че капка никотин може да убие кон и предизвиква рак, го знае всяко дете. Изпушвайки една цигара обаче, поглъщаме от 0,1 до 1,8 милиграма никотин. Така, по конската схема, би трябвало да се гътнем още след първата изпушена кутия цигари. Всъщност самият никотин не е канцерогенен.

Това е преди всичко наркотик, който предизвиква зависимост. А вече с дима в организма ни попадат наистина опасни вещества. Техните съставки, попадайки в кръвта, а оттам – в органите, предизвикват развитието на злокачествени образувания.

Седем все още необясними загадки на медицината

Списание New Scientist представи списък на няколко заболявания, пред чието обяснение науката е все така безсилна, съобщи zdrave.bg.

Тези явления продължават да предизвикват недоумение и отчасти удивление, но те са документирани и учените не спират да търсят тяхното обяснение.

Разкриват вълшебството на целувката

В световната наука се появи нова дисциплина с официалното название филематология (philematology).

Новото направление ще изучава фундаменталните физиологически, психологически и други особености на целувката, съобщи Би Би Си, цитирана от в "Сега".
Официалното признаване на филематология за наука е станало на конгреса на Американската асоциация за прогрес в науката. Учените вече много пъти са правили изследвания в рамките на филематологията. В частност е било установено, че романтичната целувка активизира дейността на редица хормони. Доказано е, че в кръвта на целуващите се намалява нивото на кортизола, предизвикващ стрес, увеличава се концентрацията на окситоцина - на “хормона на доверието“ или “хормона на любовта“. Освен това целувката помага за отслабването. Специалистите са изчислили, че 2-минутната страстна целувка спомага за изгарянето на до 2 калории. Да не говорим, че целувките развиват белите дробове, заглаждат бръчките, добра профилактика са срещу кариеса.

Абонамент за бюлетин

Програма ОМНИУМ

Програма „Омниум“ е програма за презентация и избор на хранителни добавки и натурална козметика.

Форми на обучение

Контакти

bgelea@gmail.com

+359 877 646 506

Skype: ctowisdom