Понякога, да се нервничи, е полезно. Стресът невинаги носи вреда. Краткотрайният дори е необходим, за да може да се "стегнем" преди важно събитие. Дори стимулира имунитета, пише руският Medportal.ru

Но ако сте напрегнати през целия ден и не можете да се съдредоточите, това няма да ви е от полза.

Ето няколко начина за мигновено разпускане.

Първи начин: сменете плочата

Опитайте се поне за две минути да пренасочите вниманието си към нещо друго. Например направете инвентаризация на помещението - с поглед потърсете седем (червени, зелени, жълти, сини) предмета.
Смяната на обстановката също може да ви помогне. Дори просто да отидете в съседна стая или да излезете навън. Ако е хладно - още по-добре.

Немски учени са установили, че минусовите температури способстват за отделянето на серотонин - хормон, който ни помага да се успокоим. Разбира се, не е нужно да излезете по потник на снега...

Втори начин: пеша
Разходката е много важен момент във възстановяването на емоционалния баланс. Не е задължително да ходите сред дървета и зеленина. Основното е да е с вашите два крака.

По този начин напрежението автоматично ще се прехвърли върху мускулите, а главата ви ще се проясни. Най-добре е да ходите бавно. Около вас всички бързат да се приберат, а вие се движите баааавно-бааавно.
Трети начин: ритмични движения
Тревожният човек автоматично започва да ходи напред-назад или нервно да потропва с крак. Ритмичните действия имат и успокояващ ефект.

Четвърти начин: на върха на пръстите
Масажът на дланите и пръстите помага да се неутрализира стресът. За целта може да използвате китайски музикални топчета.

Пети начин: масаж на ушите
Нежният масаж на месестите части на ушите също може да ви успокои. По-точно мястото между меката част и хрущяла.

Масажирайте в посока на часовниковата стрелка със скорост един оборот в секунда. Натискът трябва да бъде такъв, че да чувствате комфорт, но не и болка.

За да не заспите на работното си място обаче, не продължавайте повече от 3-5 минути. Най-добре е да масажирате ушите преди сън.

Шести начин: дишайте правилно
Правилното дишане е един от най-древните, ефективни и лесноизпълними начини за снемане на напрежението. Дихателните упражнения могат да се изпълняват когато и където пожелаете, а ефектът е мигновен.
Старайте се да поемете въздух колко се може по-дълбоко.
И накрая, но не на последно място: смейте се!
Според някои лекари ползата от една минута смях е равна на 45 минути физически упражнения. Особено ако се смеете на себе си и на своите, често измислени, проблеми.

От www.dnes.bg

Форма за запитване за частни лица

Форма за запитване за фирми

Форми на обучение

Контакти

bgelea@gmail.com
+359 877 646 506
Viber: +359 877 646 506,
WhatsApp: +359 877 646 506
Skype: ctowisdom