Мултивитамините и хранителните добавки изобщо не са необходими на здравите хора и дори може да предизвикат здравословни проблеми, смята Браян Радклиф. Витамините и хранителните добавки изобщо не са необходими на здравите хора и дори може да предизвикат здравословни проблеми. За това предупреждава известният диетолог Браян Радклиф, бивш съветник на правителството във Великобритания и преподавател в университета "Робърт Гордън" в Абърдийн, цитиран от британския в. "Дейли телеграф".

Популярните мултивитамини и минерални добавки са напълно излишни и дори опасни за хората, които пазят здравословна диета, смята той.

Комбинацията от рибено масло и мултивитамини например може да доведе до превишаване на препоръчителната доза витамин А, чийто излишък се натрупва в черния дроб.

Прекаляването с него може да предизвика гадене, главоболие, а след продължителен период и остеопороза, като намали здравината на костите, както и да увреди необратимо зрението и черния дроб.

Млечните продукти, маргаринът и черния дроб са естествено богати на витамин А и на бременните жени не се препоръчва да прекаляват с тези продукти.

Продуктите, премахващи токсини, били научно менте.

Не злоупотребявайте с витамините.

Големи дози от най-популярния витамин C - който мнозина пият с убеждението, че ги предпазва и дори лекува от настинки, могат да бъдат безобидни, но и да имат неприятен ефект върху стомаха, предупреждава д-р Радклиф.

Витамин C се съдържа естествено в цитрусовите и меки плодове, в листните зеленчуци, в черния дроб и бъбреците.

Пушачите например не бива да приемат прекалено бетакаротин, който се съдържа естествено в морковите, тъй като високи дози от него се свързват с повишен риск от рак.

Големите дози витамини могат да нарушат действието на предписани важни лекарства, като отслабват силата и ефекта им, както и да нарушат способността на организма да абсорбира други витамини и минерали.

Оптималната доза витамини на ден силно варира при всеки човек, отбелязва Радклиф по време на Британския фестивал на науката.

Проблемът обаче бил, че милиони души приемат "безобидните" таблетки "за всеки случай", за да подсигурят здравето си в дългосрочен план.

Според диетолога тези хора дават пари на вятъра и пълнят джобовете на фармацевтичните компании.

Хранителният експерт препоръчва витамините и хранителните добавки да се взимат само по предписание на лекаря.

Източник: VESTI.bg

Форма за запитване за частни лица

Форма за запитване за фирми

Форми на обучение

Контакти

bgelea@gmail.com
+359 877 646 506
Viber: +359 877 646 506,
WhatsApp: +359 877 646 506
Skype: ctowisdom